Het begon zo: Iwan de Koker en Mirka Janssen zaten op de bank en wilden uit eten. Maar waar? Oppas voor de kinderen regelen en samen even een hapje eten en bijkletsen in een leuk, klein, sfeervol restaurantje in Wormer, dat zou fijn zijn. Maar dat was er naar hun smaak niet. ‘Dan doen we het zelf!’

Het idee van Iwan en Mirka, twee creatievelingen die samen ook Het Kreatief Pakhuis in Zaandijk runnen, groeide uit tot Maak met Smaak. Het restaurant, met plaats voor 36 personen, is gevestigd aan de Dorpsstraat 83 in Wormer, naast de werkplaats/showroom van Iwan. De twee ruimtes zijn gescheiden door een wand met oude raamkozijnen, die hij her en der langs de weg of in containers vond. Vanuit het restaurant kijk je op zijn meubels, onder andere gemaakt van de oude sportvloer van sporthal de Vang in Zaandam. Met deze meubels komen zijn oorspronkelijke en zijn huidige beroep mooi samen: Iwan volgde een opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, maar na twee jaar les gegeven te hebben als gymleraar, maakte hij van timmeren zijn beroep.

Concept
Voor Maak met Smaak maakte Iwan het gehele interieur. De bedoeling is per half jaar van thema te wisselen en het restaurant om te bouwen. Het thema tot 1 juli is Zaanse Zaligheden, met als leidraad voor de gerechten zoveel mogelijk producten uit de Zaanstreek, bijvoorbeeld van Brouwerij HOOP, De Euforij en Zaanse Sambal. Het vlees komt van Slagerij Raa uit Wormerveer. Iwam timmerde een smuiger, de opening naar de keuken kreeg een Zaanse gevel en de lampen zijn gemaakt van de klompen uit de klompenmakerij van De Zaanse Schans. En alles is te koop: van de tafels tot het servies. Aan het eind van de themaperiode kan je je aankoop ophalen.

Chef Annejet en maker Iwan

Chef Annejet
Het is niet de bedoeling van Iwan en Mirka om fulltime met het restaurant bezig te zijn. Maak met Smaak is dan ook alleen op vrijdag en zaterdag open. En dat paste de chefkok Annejet Pruiksma ook goed. Annejet, vriendin van Mirka, werkte op Hogeschool Holland, maar wilde graag haar passie voor koken volgen. Ze bedacht de Kinderkeetering: ouders die aan het eind van de dag hun kind bij de kinderopvang ophalen kunnen meteen een lekkere en gezonde maaltijd meenemen. Op de dagen dat Maak met Smaak gesloten is, kan ze de maaltijden voor de kinderopvang bereiden. Een win-winsituatie. Op de menukaart vind je geen saté met patat, maar bijvoorbeeld runderstoof en geroosterde groenten, geserveerd met zeer goede wijn via een bevriende sommelier. En natuurlijk is ook een lekker (Zaans) biertje mogelijk.

Tijdens het interview oppert Iwan met het enthousiasme van Erben Wennemars nog een idee. Eén keer in de twee maanden een kookworkshop voor kinderen. Aan het eind van de middag schuiven de ouders aan om de kookkunsten van hun kinderen te proeven. Een en al gezelligheid, gemaakt met smaak.

Maak met Smaak
Dorpsstraat 83, Wormer
06 24576656
iwan@maakmetsmaak.nl
www.maakmetsmaak.nl

Openingstijden
Vrijdag en zaterdag 16.00-22.00 u

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam