Broedplaats De Hellema is een voortzetting van broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan, dat plaats moet maken voor woningbouw. Op zondag 15 december vond de overtocht plaats van het Zuideinde naar de Oostzijde, naar het voormalige pand van het oer-Zaanse en 112-jaar oude verpakkingsbedrijf Hellema, dat in 2017 de deuren sloot.

Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om het pand aan de Zaan opnieuw in te delen en muren te plaatsen voor het realiseren van zestig creatieve werkplaatsen. Het doel van De Hellema is een betaalbare broedplaats te zijn voor kunstenaars, ambachtslieden en creatieve bedrijven uit de omgeving Amsterdam en de Zaanstreek. De Hellema biedt een podium voor performance kunst, expositieruimte voor beeldende kunst, oefenruimtes voor muzikanten, ruimte voor ambachten en een levendige ontmoetingsplek voor kunstenaars en omwonenden.

Huren
De ruimtes zijn hoog, met mooie lichtinval door de dakramen. De grootte van de ateliers variëren van 10,4 m2 voor €140,00 per maand tot 110,5 m2 voor €740,00 per maand. En dat er vraag naar atelierruimtes is blijkt wel uit het feit dat er nog slechts enkele vrij zijn.

CAWA
Om in aanmerking te komen voor een atelier in een broedplaats, dien je getoetst te worden door de Commissie voor Ateliers en (Woon)Werkpanden Amsterdam (CAWA). De CAWA beoordeelt enerzijds de broedplaatsplannen die betrekking hebben op de transformatie van een geheel gebouw tot broedplaats en anderzijds toets de CAWA het kunstenaarschap van kandidaathuurders voor deze nieuwe broedplaatsen. Een kunstenaar komt in aanmerking voor een atelierruimte als hij of zij zich heeft geregistreerd via de gemeentelijke website en aantoonbaar beroepsmatig werkzaam is als kunstenaar. Voor de komende twee jaar mag De Hellema echter gebruik maken van een versoepeling van deze regeling en kunnen ook kunstenaars en andere creatieven zonder CAWA in aanmerking komen voor een atelier.

Indeling
Bij binnenkomst in De Hellema sta je in de gemeenschappelijke ruimte met uitzicht op de Zaan. Hier kun je terecht voor een kop koffie, lunch of diner bij restaurant ‘Since 1974’ (zie Nieuw in de Zaanstreek). Deze ruimte zal ook als foyer dienen voor Toneelhuis Theatermijn, dat in de hal naast het restaurant is gehuisvest. Hier is de ruimte voor jongeren om te leren acteren en film en theater te maken. De Hellema is verder ingedeeld in drie afdelingen: A huisvest voornamelijk schilders en zangdocenten, bij B vind je bijvoorbeeld beeldhouwers en muzikanten, en C is ingericht met werkplaatsen waar meer lawaai gemaakt kan worden. Ook worden er twee grote geluidsstudio’s gebouwd waar bandjes kunnen repeteren en opnames kunnen maken.

Sociale functie
De Hellema wil naast broedplaats ook bijdragen aan de vitaliteit en de versterking van de verbindingen in de wijk Kogerveld. Samen met bewoners is gekeken welke invulling van de broedplaats aansluit bij de wensen voor de wijk. Een aantal ideeën zijn meegenomen, zoals ontmoetingsplekken, coaching voor startende ondernemers, flexwerkplekken, taalcursussen en leerwerkplekken. Ook wordt de samenwerking met het Zaans Museum gezocht om kunst in de buurt te brengen en samen met bewoners te maken. Daarnaast wordt er een handvaardigheidslokaal ingericht, waar kinderen na school terecht kunnen voor workshops als solderen en houtbewerken. Hornbach is bereid gevonden voor de sponsoring van materialen. Kortom, De Hellema gaat het nieuwe jaar vliegend van start om uit te groeien tot een nieuwe culturele hotspot.

 

Broedplaats De Hellema
Oostzijde 381, Zaandam
www.dehellema.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam