Een museum over windmolens en de molengeschiedenis van de Zaanstreek. Het is eigendom van Vereniging De Zaansche Molen en gevestigd op de Zaanse Schans

 

Of je je ontdekkingstocht over de Zaanse Schans begint of afsluit met een museumbezoek is om het even. De multimediale expositie prikkelt, bevraagt en daagt uit van begin tot eind. Het gaat over handel, cultuur en rijkdom, maar ook over hard werken, armoede en sociale ontwikkeling. Er is een gigantisch panoramaschilderij van maar liefst 11 meter breed, waarop alle molens bij Oost Zaandam van rond 1800 te zien zijn. En een interactieve maquette waarbij het je duizelt: 1100 molens in de Zaanstreek zijn hierop in beeld gebracht. Eigenzinnige virtuele gidsen reizen met je mee door het museum en leveren gevraagd en ongevraagd commentaar.

Op de bovenverdieping kan je genieten van wisselende exposities en films, maar ook de molenmakerij, gereedschappen en modellen zijn te bewonderen. Vanaf deze verdieping heb je een adembenemend uitzicht over de polder. Gaandeweg pik je nog wat weetjes mee over de omringende flora en fauna. Al dan niet onder het genot van een kopje koffie, thee of chocomelk.

Op het terrein naast het Molenmuseum is een molenspeelerf gerealiseerd. Alle tien speeltuigen op het speelerf leggen de werking uit van molens of molenonderdelen.Er is een specifiek bord met verklarende tekst geplaatst bij elk toestel. Jeugdleden hebben gratis toegang tot de speeltuin, mits begeleid door een volwassene. Kinderen die geen lid zijn, zijn onder begeleiding welkom met een museumkaartje. Begin mei zal het speelerf opengaan, houd hiervoor onze website in de gaten.

Expositie tot eind mei

Het Fortuin – de tragische geschiedenis van een papiermolen. Sinds 1720 werd er in molen Het Fortuin wit papier gemaakt. Het behoorde tot het beste papier in de wereld. In 1837 besloot de firma Van Gelder Schouten om de fabricage te mechaniseren. Er werden stoom- ketels en een papiermachine aangeschaft. En toen ging alles mis. De tentoonstelling laat zien hoe het mis kon gaan en hoe. Het Fortuin uiteindelijk in vlammen opging. Toch werd hier de kiem gelegd voor het succes van het latere papierconcern Van Gelder Zonen.

Vrijwilligers gevraagd!

De Zaansche Molen heeft je nodig!  Er zijn vele vrijwilligers nodig om de molens te laten draaien en malen, bezoekers te ontvangen van over de hele wereld en onze vereniging goed te laten functioneren. Draag je steentje bij aan dit erfgoed van wereldformaat. Ontvang het publiek of geef rondleidingen, wordt suppoost, maalploeglid, redacteur of medewerker educatieteam; er is bij De Zaansche Molen altijd iets te doen en geen dag is hetzelfde!

Bereikbaarheid Molenmuseum

Het museum ligt aan de noordzijde van de Zaanse Schans, net voorbij oliemolen De Bonte Hen. U kunt parkeren op het parkeerterrein van de Zaanse Schans. Het Molenmuseum is goed bereikbaar per fiets of te voet en ligt direct aan de Kalverringdijk. Er is een ruime fietsenstalling.

Molenmuseum

 

Kalverringdijk 30

Zaanse schans Zaandam

Telefon 075-6288 968

Email: info@zaanschemolen.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam