Het Motorblok is een sociaal-cultureel platform, een speeltuin, een maakplek, waar (theater)makers hun gang kunnen gaan en hun gedroomde producties tot stand kunnen brengen. 

 

Het Motorblok is een sociaal-cultureel platform, een speeltuin, een maakplek, waar (theater)makers hun gang kunnen gaan en hun gedroomde producties tot stand kunnen brengen.

Een cultuurpodium is er niet alleen om voorstellingen die af zijn te laten zien. Het ontstaan van producties is minstens zo boeiend. Daarvoor ga je naar Het Motorblok, waar professioneel theater wordt gemaakt. Het Motorblok is daarnaast een ontmoetings- en inspiratieplek voor theatermakers, buurtcafé en locatie waar allerlei gezelschappen bijeenkomen. Ga er heen om naar een voorstelling-in-wording te kijken. Drink er een kop koffie of een biertje en deel ideeën.

Voor alle theatermakers

Initiatiefnemers van de locatie in het oude fabriekspand De Hellema aan de Zaan zijn Christiaan Uytdehaage en Thijs Prein, die samen een theatergroep hebben. ‘Vanuit deze groep waren we al jaren op zoek naar een plek om te delen’, zegt Thijs. ‘Wat voor ons geldt, geldt voor alle theatermakers. Ze zijn allemaal op zoek naar ruimte, kennis en middelen. We dachten: dat moet je op een slimme manier kunnen delen. 

Tegelijkertijd vinden we dat de focus bij theaterproducties altijd ligt op het eindresultaat. Maar het hele proces ervoor is ontzettend interessant. Hoe ontwikkelt een idee zich? Het wordt nog leuker als je daar publiek bij betrekt. Zo haal je het elitaire ervan af. Kijk naar de tv-serie Baantjer. De beste ideeën ontstaan aan de bar. Die neemt ook bij ons een belangrijke plek in. Er ontstaan nieuwe samenwerkingen. De Zaanstreek is vol met oude, harde industrie. Misschien ontstaat hier een nieuwe, zachte industrie. Een plek waar we van alles bespreekbaar maken aan de hand van muziek en theater.’

Zie hier de formule voor Het Motorblok. Inmiddels is in de korte tijd dat Het Motorblok bestaat, het pand ook een locatie waar de gemeente Zaanstad praat met inwoners. Waar mensen van de nabij­gelegen moskee komen. Waar een groep Syrische vrouwen bijeenkwam. En waar al deze individuen en gezelschappen elkaar ontmoeten. Thijs: ‘We zijn elke keer weer verrast wat voor mooie contacten hier plaatsvinden.’

Het Motorblok omvat een grote zaal  (205 m2), een werkstudio (90 m2) en een centrale horecagelegenheid (190 m2). Wie een ruimte wil huren, betaalt naar draagkracht.

Agenda maart: Donderdag 21 maart: Crashtest. Een Try-out podium met publiek. 

Aanvang 20.15 u, gratis entree

Vrijdag 22 maart: Zuhause  ‘Jongen, je moeder’.  Theatervoorstelling met live muziek en dans. Aanvang 20.15 u.

Zaterdag 23 en zondag 24 maart  ‘Another day in paradise’ 

Een theatrale solovoorstelling over intiem terreur, familiepatronen en femicide. 

Aanvang 20.30 u. 

Het Motorblok Oostzijde 381,  1508 EP Zaandam

informatie via  email: info@hetmotorblok.nl 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam