Monet Atelier Zaandam  

Inspiratiecentrum aan de Zaan voor kunst, cultuur en lokale geschiedenis

De beroemde Franse schilder Claude Monet lééft in de Zaanstreek. De impres­sionist verbleef in 1871 met vrouw Camille en zoontje Jean vier maanden in Hotel De Beurs. Daar is nu de Wilhelminasluis. Hij werd beroemd met zijn ‘en-plein air’ geschilderde landschappen. Dat zijn werken die in de open lucht zijn gemaakt. In Zaandam maakte hij er 24. De in 2010 opgerichte Stichting Monet in Zaandam koestert de aanwezigheid van
de kunstenaar, onder andere met het MonetAtelier. Daar zijn replica’s van de
24 landschappen en het portret te zien, dat Monet in zijn Zaanse periode maakte.

Maar ook met MonetWandelingen, een rondleiding door het Zaandam van nu, langs locaties van de schilderijen en foto’s van Zaandam uit die periode. Liefhebbers van kunst, cultuur en de geschiedenis van de Zaan. De cultuurspot trekt bezoekers vanuit de hele wereld. Elk schooljaar ontvangt het atelier groepen van scholen uit de Zaanstreek. Na een introductie en uitleg gaan de leerlingen aan de gang met krijt, potloden, waterverf of iets anders. Dat resulteert in prachtige tuinen, molens of boten op papier. Geregeld komen de kinderen daarna nog eens langs met hun familie. 

Enthousiaste vrijwilligers ontvangen de bezoekers hartelijk. Zij kunnen zowel uitleg geven over de schilderijen als over de geschiedenis van Zaandam. Daarnaast verzorgen zij de MonetWandelingen en richten de expositieruimte in met Monet-gerelateerde werken.

Streetart 

Het atelier is een zich voortdurend ontwikkelende, inspirerende locatie, een broedplaats voor nieuwe ideeën en een trefpunt voor liefhebbers van Monet. Daar past het initiatief van de Poolse streetart­kunstenaars Maciej Gadek en Piotr Baczynski heel goed in. 

‘Geweldig vond ik het toen ze ermee aankwamen’, reageert Simone Ronchetti. Zij regelt de dagelijkse gang van zaken van de stichting. Ook coördineert zij dit project en weet zij er, door haar vele contacten, geld voor te vinden. ‘In juli hopen we tien muren af te hebben. Dan komt er een extra wandeling langs deze locaties, die alle een link hebben met Monet. Het zou geweldig zijn als we dit jaar alle 24 schilderingen kunnen presenteren, maar we hebben ook te maken met eigenaarschap van muren en de financiering. Volgend jaar is de klus zeker geklaard en is er zowel een wandel- als fietsroute langs de murals. Streetart is een geweldige kunstuiting. Het zou mooi zijn wanneer die kunstvorm meer wordt geaccepteerd in de hele Zaanstreek.’

Op dit moment wordt gewerkt aan Monet in Street Art. Dit is een initiatief van twee kunstenaars die alle in Zaandam gemaakte werken van Monet aanbrengen op muren. In april start Monet in Street Art een samen­­werking met Filmtheater De Fabriek. Op 20 april en 13 juli vinden twee benefiet­filmavonden plaats waarvan de volledige opbrengst wordt gedoneerd als bijdrage aan de muurschilderingen. De documen­taires Bomb It 1 en Bomb It 2 van de Amerikaanse regisseur Jon Reiss vormen gezamenlijk een compleet tweeluik over de wereld van de streetart wereldwijd. Beide filmvertoningen zijn Engels gesproken en/of Engels ondertiteld. 

Monet Atelier, Westzijde 14g, 1506 EE Zaandam 

ingang via de Beatrixbrug.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Simone Ronchetti 06-1689 9389

www.monetinzaandam.nl https://monetinzaandam.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam