Het Weefhuis, een rijksmonument aan de Lagedijk in Zaandijk, is een zeventiende­ eeuws pand op één van de mooiste plekken van de Zaanstreek, midden in het beschermd dorpsgezicht de Gortershoek met als voortuin de Beeldentuin. Dat je er terecht kunt voor vergaderingen, cursussen, trainingen of verenigingsavonden is eigenlijk maar bijzaak; Het Weefhuis profileert zich met exposities en lezingen vooral als een culturele hotspot voor kunst.

In Zaandijk ruikt het naar de zomer. Het gras is net gemaaid. Naast de ingang van het Weefhuis staat een oeroude moerbei- boom. De braamachtige vruchten zijn rijp en smaken fris, met een licht zurige nasmaak. Die stond er nog niet toen het Weefhuis nog toebehoorde aan een papierkoopman. Wellicht werd de boom gepland in 1870, toen het pand in het bezit kwam van de weduwe Vis-Van Gelder. Zij verbouwde het pakhuis tot een woonhuis. In 1904 kwam het huis in het bezit van de familie Honig. In 1960 werd het pand verkocht aan de gemeente Zaandijk en deed het tot 1974 dienst als cultureel centrum. Vele kunstenaars van binnen en buiten de Zaanstreek hebben er geëxposeerd. Toen het Kunstcentrum de Zienagoog in Zaandam werd gevestigd verloor het Weefhuis zijn functie als tentoonstellingsruimte en werd het pand tot 2003 gebruikt als kantoor van de Vereniging Zaansche Molen. In datzelfde jaar werd Stichting Het Weefhuis opgericht. Vanaf de zomer van 2004 was het Weefhuis in gebruik voor bijeenkomsten en exposities. Na de restauratie in 2006 is het Weefhuis weer opengesteld voor het publiek.

Exposities
Omdat het Weefhuis zonder subsidie opereert, wordt het pand verhuurd voor exposities. Voor een schappelijke prijs mag je van vrijdagavond t/m zondagmiddag je werk tentoonstellen. Langer mag ook, de ruimte is per dagdeel bij te huren. Alles is aanwezig, een keuken voor thee en koffie, een ophangsysteem voor schilderijen, sokkels voor beelden en professionele verlichting. Ook de pr wordt verzorgd, de exposities worden per poster en flyer aangekondigd, opgenomen in de tentoonstellingsagenda’s in de landelijke Kunstkrant en in de BK-Krant. Zo snijdt het mes aan twee kanten: landelijke bekendheid voor de exposities én voor het Weefhuis als cultuurspot, dat ook zo nog meer kunstenaars van buiten de omgeving van de Zaanstreek hoopt aan te trekken.

Lezingen
Per jaar worden zo’n zes lezingen over kunst georganiseerd. De eerstkomende lezing is die van kunstenaar Joost Conijn (op 25 september, zie pag. 15). Conijn bouwde zijn eigen vliegtuig en vloog in etappes in vier maanden tijd van Nederland naar Kenia. Vaste gast is Jan-Rudolph de Lorm, directeur van Museum Singer Laren, woonachtig in Zaandijk. Zijn lezingen bieden een mooi inkijkje in de keuken van het museum en de nieuwe tentoonstellin- gen. Zijn komende lezing (23 oktober) gaat over Weer en Wind – Avercamp tot Willink, in Singer Laren te zien van 3 september t/m 5 januari 2020.

Vrijwilligers
Het Weefhuis draait volledig op vrijwilligers. Ze zijn nog op zoek naar hulp en ondersteuning, ook voor het bestuur worden (kunst)liefhebbers gezocht. Mooie werkplek hoor, in het oude Zaandijk, tussen de kunst en onder de moerbeiboom.

 

Het Weefhuis
Lagedijk 39, Zaandijk
www.hetweefhuis.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam