HEMLAB, het jeugdlaboratorium

Inspireren tot experimenteren: kinderen doen zelf proefjes in echt laboratorium

Kinderen tussen 7 en 13 jaar kunnen bij het HEMLAB, het jeugdlaboratorium in Zaandam, kennismaken met chemie, natuurkunde en techniek.

Zaterdagmiddag altijd open

Op zaterdagmiddagen van 15.00 tot 17.00 uur houdt het HEMLAB open lab. Met een labjas aan en veiligheidsbril op, kunnen kinderen zich verdiepen in de wonderlijke wereld van onderzoek rondom wisselende thema’s. Er staat een circuit van hands on proefjes klaar die ze zelf kunnen doen; alleen of samen met een vriendje of (groot)ouder. Er staat altijd een team van HEMLAB-specialisten klaar om te helpen en te delen in het enthousiasme bij de ontdekkingen. Kinderen die dieper in het onderzoek willen duiken, kunnen zich opgeven voor de Wetenschapscursus van 10 weken. Van januari tot en met april staat de Planeet Aarde centraal. Kinderen kunnen met hun schoolklas het HEMLAB bezoeken of er zelfs hun kinderfeest vieren, waarbij gekozen kan worden uit verschillende thema’s.

Meedoen Zaanstad
De toegangsprijs is €12,50. Het HEMLAB geeft korting voor lage inkomens.
Kinderen kunnen meedoen via Meedoen Zaanstad. Enthousiaste talenten kunnen een HEMLAB Studiebeurs ontvangen, die wordt bekostigd uit donaties.

 

Een echt laboratorium

Het HEMLAB is opgericht door Geert de Boer en Marie-Claire Vugts. Beiden hebben al vanaf jonge leeftijd een passie voor onderzoek, wetenschap en techniek. Geert experimenteerde als kind veel in de keuken. Toen het te veel begon te stinken, hebben zijn ouders hem naar de schuur gestuurd. Daar heeft hij zijn eerste laboratorium gemaakt. Later ging hij naar de laboratoriumschool en de lerarenopleiding. Ook Marie-Claire experimenteerde graag. Zij was voornamelijk gefascineerd door schimmels en vuur. Hiervoor had ze de zolder in gebruik, die ze deels had ingericht als stenen- en mineralenmuseum. Later studeerde zij Antropologie en Elektronica. De twee kwamen elkaar regelmatig tegen bij naschoolse activiteiten in het kader van talentontwikkeling in Amsterdam.

Ze besloten hun krachten te bundelen om zo grotere groepen te kunnen bedienen. Lange tijd sleepten ze hun materialen van locatie naar locatie. Daar kwam verandering in nadat ze een workshop Plofflesjes bij het Hembrugmuseum hadden gegeven. Ze krgen een uitnodiging om in de voormalige kantoren hun gedroomde jeugdlab vorm te geven. Vanwege de verkoop van het Hembrugterrein, verhuisde het lab naar broedplaats De Honigfabriek in Koog aan de Zaan. Sinds anderhalf jaar zijn ze naar de huidige locatie in Achtersluispolder verhuisd.
De ruimte bevalt prima: overzichtelijk, licht en ruim genoeg om schoolklassen te ontvangen. In de toekomst hopen ze het HEMLAB uit te bouwen tot Science Centrum Zaandam. Waar het labduo als kind soms onbezonnen bezig was, zijn ze in het HEMLAB streng op veiligheid. Vooraf aan elke workshop worden de labregels uitgelegd. Daarna gaan de deelnemers zelfstandig aan de slag. Knoeien is niet erg, maar je moet het wel zelf opruimen. Het is een informatieve en leerzame omgeving, maar wel anders dan op school. Je hoeft hier niet lang stil te zitten en je mag zeker ook bij anderen kijken.


HEMLAB
Barndegat 6-8
1505 HN Zaandam

06 - 171 651 14
06 - 524 849 35
hemlab.nl   info@hemlab.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam