Filmtheater De Fabriek en het bijbehorende café-restaurant zijn gevestigd op een prachtplek aan de Zaan, pal naast de Wilhelminasluis.

Het historische gebouw waarin het filmtheater en het bijbehorende café-restaurant zijn gevestigd, is van oudsher een jongensschool. Tussen 1921 en de vroege jaren ’80 deed het eerst dienst als zogeheten Jozefschool, later als MAVO. In 1986 vond het gebouw een nieuwe bestemming. Het zogeheten Drieluyck, een cultuurinitiatief van jongeren rond theater, film en muziek, had tot dat moment een zwervend bestaan geleid. De filmtak van Drieluyck, het Zaans Filmhuis genoemd, nam samen met theatergroep Hollandia zijn intrek in de oude school aan de Zaan. Hollandia gaf het gebouw zijn nieuwe naam: De Fabriek, een grapje omdat het pand het enige aan de Zaan was dat juist géén fabriek was. Hollandia zou uiteindelijk vertrekken en het Zaans Filmhuis werd Filmtheater De Fabriek.

Verbouwing

In 2005 werd het pand drastisch verbouwd: de filmzaal werd groter en er kwam een tweede zaal bij. Ook kwam er meer ruimte voor horeca. Sinds 2005 groeide Filmtheater De Fabriek langzaam maar zeker uit tot een van de belangrijkste culturele hotspots van Zaanstad. Dat is niet alleen te danken aan de sfeervolle locatie en sterke programmering maar zeker ook aan de speciale programma’s.

Specials

In februari gaan maar liefst negen films in première. Daarnaast is er de Mannenavond op 15 februari met de film White Boy Rick. Café Fabriek serveert achteraf Roque Ales American Amber met twee bitterballen voor slechts € 4,50. Stoere vrouwen zijn uiteraard ook welkom! Heel Zaans is Ambacht in Beeld, in februari en maart, van de Zaanse Wendy van Wilgenburg, waarin drie films over ambachten worden gekoppeld aan de Zaanse praktijk.

Wist-je-datjes

  • Filmfan abonnement, voor €26,50 (€25 bij automatisch incasso) een heel jaar €2 korting op een filmkaartje (met uitzondering van speciale programmering), de maandfolder in de brievenbus, en tweemaal per jaar een speciale Filmfandag.
  • Cinemenubon: voor €25 een compleet avondje film en diner.
  • Het filmtheater is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, zowel filmoperateur, als kassa- of zaalwacht. Solliciteren kan door een mail te sturen naar info@de-fabriek.nl.
  • Maandelijks wisselende exposities in het café en de eerste tweede vrijdag van de maand een kunstfilm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam