De Vermaning aan de Westzijde in Zaandam stamt uit 1687. Het houten doopsgezinde kerkgebouw is uitgegroeid tot een ware cultuurspot voor jazz, klassiek en literatuur. Met de komst van Sagrestano naast De Vermaning, is een uitstekende horecafaciliteit ontstaan die het aantrekkelijker maakt om culturele activiteiten in de kerk te organiseren. Gerard van Soeren, de uitbater van Sagrestano en tevens verantwoordelijk voor de verhuur van De Vermaning, vindt het belangrijk om de kerk steeds meer te profileren als cultureel centrum.

Nieuwe Huys Concerten

Het eenvoudige, sfeervolle houten kerkgebouw heeft een prachtige akoestiek, die ideaal is voor kleine instrumentale en vocale bezettingen. Een prachtig podium dus voor De Nieuwe Huys Concerten, vernoemd naar het gebouw dat in de zeventiende eeuw het ‘Nieuwe Huys’ heette. Er worden minstens twaalf concerten per seizoen georganiseerd, met zowel kamermuziek als grootschaliger orkest- en koorconcerten. Er is ruimte voor avontuur en spannende ontdekkingen, maar ook voor geliefde meesterwerken. Op 25 september opent het nieuwe seizoen met een lunchconcert van het Poulenc Ensemble (Blaaskwintet met piano). Een greep uit het aanbod voor komend seizoen: Delta Pianotrio, kerstconcert met Sorores Meae en het nieuwjaarsconcert (Bachprogramma met barokensemble Eik en Linde).

Culturele Raad

De Culturele Raad Zaanstad verhuisde in 2018 zijn programmering naar de Vermaning. De CRZ verzorgt avonden met een gevarieerd aanbod met onder meer een bekende schrijver, muzikale acts, stand-up comedians en zo meer. In oktober start het nieuwe seizoen.

Jazz Inverdan

Jazz Inverdan is na een aantal omzwervingen in 2015 in de Vermaning neergestreken. De programmeurs zijn Jurriaan Berger (voormalig stadscomponist) en Herman te Loo. De criteria om een artiest of groep te boeken zijn vooral: eigenzinnigheid, muzikale kwaliteit en originaliteit. Ze richten zich vooral op de voorhoede van de jazz en geïmproviseerde muziek.
De afgelopen jaren waren jazziconen als Benjamin Herman, Eric Vloeimans, Paul van Kemenade, Anton Goudsmit en het ICP Orchestra te gast.

 

BIM Podium Prijs

De verhuizing naar De Vermaning blijkt een goede keus te zijn geweest: Jazz Inverdan is genomineerd voor de BIM Podium Prijs kleine jazzpodia. In september wordt de uitslag bekend gemaakt en ontvangt de winnaar een bedrag van 2.000 euro om een keer een concert te realiseren dat normaal buiten de financiële middelen ligt. Jazz Inverdan start het seizoen op 8 september met het Eric Boeren kwartet uit Koog aan de Zaan met de all starformatie bestaande uit saxofonist/klarinettist Michael Moore, bassist Wilbert de Joode (die in Haaldersbroek woont) en de éminence grise van het jazzslagwerk, Han Bennink (geboren in Zaandam).

 

De Vermaning
Westzijde 80, Zaandam

Meer informatie over de programmering voor komend seizoen:
Jazz Inverdan
www.jazzinverdan.nl

Nieuwe Huys Concerten
www.nieuwehuysconcerten.nl

Culturele Raad
www.crzaanstad.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam