Slager aan de Schans, gelegen tegenover molen ‘De Bleeke Dood’, is het enige café­restaurant in de Zaanstreek dat is gehuisvest in een monumentaal pand uit de Gouden Eeuw (1684).

Het houten pand heeft een rijke geschiedenis. Uit een document uit 1733 blijkt dat het van oorsprong een slachthuis was. In de negentiende eeuw werd het slachthuis getransformeerd tot slagerij, vooral ook om te voldoen aan de behoeften van de dorpsbewoners.

Restauratie

Nadat de laatste gebruiker van het pand, rijwielhandel Molenaar, vertrok, werd het vijftien jaar geleden gerestaureerd door de Elout Wytema Stichting. Veel originele elementen zijn bewaard gebleven. De huidige garderobe was vroeger een slaapkamer, de wijnkelder de ruimte waar het vlees werd gepekeld. De originele groen-gele tegels en het pekelbad zijn nog aanwezig. Het luik in het plafond diende om het vlees naar boven te tillen. Deze ruimte was door het continue roken van het vlees volledig zwart geblakerd. Ook de twee smuigers zijn in ere hersteld. Het eerste restaurant dat zich er in 2005 vestigde, kreeg dan ook de naam ‘De Smuiger’, vernoemd naar de betegelde open haarden. De nieuwe naam ‘Slager aan de Schans’ is een combinatie van de Zaanse Schans even verderop en de oorspronkelijke functie van het pand.

Restaurant in huiselijke sfeer

De dagelijkse leiding van Slager aan de Schans is in handen van Ruud Keinemans, die mensen wellicht kennen van D’Swarte Walvis, even verderop op de Schans. Hij en zijn team ontvangen hun gasten in een warme, huiselijke sfeer voor koffie, borrel, lunch of diner. Op de nieuwe kaart staan een aantal klassiekers, zoals steak frites, maar ook gerechten als bouillabaisse.

Safe Foodies

Buiten de kaart om serveren de koks Sander, Rafaël en Joe ook wisselende gerechten. De keukenbrigade houdt zoveel als mogelijk rekening met de specifieke wensen van zowel grote als kleine gasten, ook waar het gaat om allergieën. Daarom is Slager aan de Schans onlangs aangesloten bij Safe Foodies, een initiatief van Zaankanter Stef Meijns. Door middel van deze app kunnen mensen met een voedingsallergie gemakkelijker en veiliger uit eten gaan, omdat zij vooraf hun allergieën kenbaar kunnen maken.

Gezellig café met groot terras

Slager aan de Schans is naast restaurant ook een aangenaam café. Want aanschuiven aan de bar voor een kop koffie of een borrel bij barman Fons Jansen kan ook. Of maak in goed gezelschap een goede fles wijn soldaat met wat heerlijke hapjes erbij. Bij mooi weer is het terras met uitzicht op ‘De Bleeke Dood’ en, op een steenworp, de molens van de Zaanse Schans een perfecte stek. Biertje van Brouwerij HOOP erbij, hoe Zaans wil je het hebben?

Vrijmibo

Iedere eerste vrijdag van de maand (behalve in de maand augustus) organiseert Slager aan de Schans een vrijdagmiddag borrel: de Zaanse Vrijmibo. Een mooie gelegenheid om te socializen met collega’s, vrienden, familie en buren en het weekend feestelijk in te luiden.

 

Slager aan de Schans
Lagedijk 7-9, Zaandijk
T 075-621 23 40
www.slageraandeschans.nl
restaurant@slageraandeschans.nl

Openingstijden
Maandag en donderdag t/m zondag vanaf 11:00 u (keuken sluit om 22:00 u)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam