Bij Restaurant Diga in Zaandijk kun je Italiaans eten en drinken met prachtig uitzicht op de wereldberoemde molens van de Zaanse Schans. Op het menu staan Italiaanse gerechten met hier en daar een Hollands tintje.

Weinig horeca-etablissementen in Nederland zullen zo’n fraai uitzicht hebben als restaurant Diga. Tijdens het borrelen, lunchen of dineren, kijk je naar de molens op de Zaanse Schans. En dat is niet alleen leuk voor toeristen, benadrukt general manager Ard Heiboer. ‘We zijn er juist voor de Zaankanters.’

Ideale locatie
Restaurant Diga (Italiaans voor dijk) en het aangrenzende Hotel Zaan liggen pal aan de Zaan, naast de Julianabrug. De meeste Zaankanters zullen die locatie nog kennen als hotel D’Vijf Broers. Na een grondige verbouwing openden het restaurant en hotel in april de deuren. General manager Ard Heiboer (dertig jaar hotelervaring op drie continenten) is zeer enthousiast. ‘Erg leuk om hier te werken. Alles is nieuw, de locatie is ideaal en ik werk met een jong, gretig team dat altijd lacht.’

Zelfgemaakte pizza’s
Het restaurant serveert Italiaanse gerechten met hier en daar een Nederlands tintje. ‘We hebben een kleine kaart van goede kwaliteit. Met bijvoorbeeld risotto van biet, huisgemaakte tiramisu en zelfgemaakte pizza’s uit de steenoven.’ Borrelen kan op zijn Italiaans met een plateautje antipasti erbij of – daar is dat Nederlandse tintje – een bitterbal. Dat mediterraan-Hollandse keert ook terug in het interieur: aan de wanden hangt bijvoorbeeld een bonte mix van schilderijen en tegelwerk uit beide landen. De kaart telt zo’n twintig wijnen. ‘Toegankelijke wijnen, van een huiswijn tot grote merken. We experimenteren ook met alcoholvrije drankjes. We hebben al alcoholvrije Martini en Prosecco. Dat is een trend die gaande is. Mensen willen minder alcohol én minder calorieën.’

Groot terras
Diga doet de dingen graag net even anders en wil in de toekomst meer dingen met een twist doen, zegt Heijboer. ‘Denk bijvoorbeeld aan een speciale huiscocktail, warme chocolademelk met rum of kokos of het aanbieden van een klein hapje tussen de gerechten door, zoals chocolademousse met een tikje Amaretto.’
Er is plaats voor 180 gasten (60 in het restaurant, 120 op het terras). ‘De hele zomer hebben we met een groot terras gedraaid. Het kan hier erg druk worden. Natuurlijk hebben we nog niet die enorme toeristenstroom meegemaakt die er voor corona op de Zaanse Schans was. Nu zal het overgrote deel daarvan met een touroperator naar de Schans gaan en hier niet komen, maar we zitten natuurlijk wel op een drukke route van en naar het station. Er lopen continu mensen langs die hier even wat komen drinken of eten.’

Lokale bevolking
Heiboer benadrukt dat Diga er niet puur voor de toeristen is. ‘We zijn er juist voor de lokale bevolking. Gelukkig weten veel Zaankanters ons al te vinden, maar er zijn toch ook nog verbazingwekkend veel mensen die deze plek niet kennen. Daar willen we verandering in aanbrengen.’
Het aanpalende Hotel Zaan heeft vijftien kamers. ‘Het is een boutique hotel. Zulke hotels zijn leinschalig, met extra aandacht voor de inrichting en meer persoonlijke service’.
Er komen tot nu vooral zakenmensen en Nederlanders die in eigen land op vakantie zijn. ‘Iedereen kent de Zaanse Schans, maar wie is er nu geweest? Ik toevallig één keer vanwege de Zaanse Schansloop. Anders had ik het ook nog niet gezien’, lacht Heiboer.

Wereldberoemde molens
Vanaf Diga’s terras zijn de wereldberoemde molens en huisjes goed te bekijken. ‘We willen zeker meer met het terras gaan doen. Een dj of barbecue op zomerse dagen. Of lunch in een mandje serveren aan passanten in bootjes. Je zit hier zó prachtig. Lekker eten en drinken terwijl je naar de molens kijkt, dat is Diga’.

Restaurant Diga
Lagedijk 32-34, Zaandijk
Tel: 075 – 204 03 35

Openingstijden:
Dagelijks 1o.00-21.00 uur (*)
(* afhankelijk van corona-maatregelen)

info@boutiquehotelzaan.com
www.boutiquehotelzaan.com/nl/restaurant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam