De Wormerveerse Vermaning is een bijzonder gebouw met een rijke historie. Het werd ontworpen door de Amsterdamse architect H. Springer en gebouwd in 1831. Sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw is het een rijksmonument. De Stichting Wormerveerse Vermaning (SWV) heeft het kerkgebouw in 2009 in eigendom verworven met als ambitie om Zaanstreek-Noord weer een plaats te bieden voor tal van sociaal maatschappelijk en culturele activiteiten en evenementen.

‘Er kan bij ons heel veel, maar het is niet onze ambitie om een ‘feestzaal’ te worden,’ zegt Tjalling Beets van de Stichting Wormerveerse Vermaning. ‘Het is vooral de bedoeling om Wormerveerders en Zaankanters weer een plek te bieden om elkaar te ontmoeten en ruimte te geven aan hun ambitie (van buurtactiviteiten tot voorstellingen en concerten). We doen het voor Zaankanters, maar we willen graag stimuleren dat het met name ook door de bewoners concreet wordt ingevuld. We bieden bijvoorbeeld ook faciliteiten aan zodat lokale initiatieven bij ons hun kantoor en/of werkplek kunnen hebben.’

Restauratie
In 2018 vonden er in de Wormerveerse Vermaning ruim 200 activiteiten plaats. Om de activiteiten in de toekomst nog beter te faciliteren en te kunnen uitbreiden, wordt er gewerkt aan het opknappen van het gebouw. ‘We hebben de restauratie opgeknipt in een aantal fasen,’ zegt Tjalling Beets. ‘In 2015 is de 1e fase van de restauratie gestart. En 2016 was het eerste jaar dat we een breed gebruik hadden. Nu zijn we bezig met het vernieuwen van de verschillende delen van het dak en de herinrichting van de zolder van de kerkenkamer.’

De Wormerveerse Vermaning heeft een kerkzaal met circa 170 zitplaatsen (zonder stoelen is er ruimte voor circa 200 staande toeschouwers) en een kerkenkamer met 30 zitplaatsen. En na de herinrichting van de zolder ontstaat er een ruimte (circa 100 m2) die voor verschillende activiteiten te gebruiken is.

Programmering
Joost van Erp en Hans Boekhoorn (klassiek) hebben een belangrijke rol bij de programmering. Totaal zijn er circa twintig mensen actief voor de Wormerveerse Vermaning. Vaste activiteiten en klanten op de agenda zijn:

• De klassieke concerten, getiteld Klassiek aan de Zaan
• Lezingen van het Nut
• De filosofie cafés
• De jeugdvoorstellingen door Potitco
• Vergaderingen en bijeenkomsten van de ZEK (Zaanse Energie Kooperatie)
• Oefenavonden en concerten van Zilt (chanty koor)
• Concerten georganiseerd door poppodium De Flux


Wormerveerse Vermaning

Zaanweg 57, Wormerveer
www.wormerveersevermaning.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam