‘t Reght Huys in Westzaan stamt uit 1783 en deed tot 1811 dienst als Rechtbank, secretariaat voor de weeskamer en het ijkwezen. Vanaf 1816 tot het ontstaan van de gemeente Zaanstad in 1974 heeft ‘t Reght Huys als raadhuis voor de gemeente Westzaan dienst gedaan. Nu groeit het rijksmonument uit tot de culturele huiskamer van Westzaan.

Het gebouw is multifunctioneel in gebruik. De drie zalen in ’t Reght Huys (waarvan de Reghtzaal met 95 zitplaatsen de grootste is) zijn te huur voor het vieren van een jubileum of verjaardag, vergaderingen, ronde tafel diners, workshops, lezingen etc. Daarnaast wordt ’t Reghthuys nog altijd gebruikt als trouwlocatie waar aansluitend de receptie en een diner gehouden kan worden. Sinds 2019 is het ook mogelijk om in ’t Reght Huys uitvaartplechtigheden te houden.

Doelstellingen
Omdat een monumentaal pand onderhouden een financieel kostbare aangelegenheid is, heeft het bestuur van ‘t Reght Huys als een van de doelstellingen om het gebouw toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk Westzaners en mensen die ’t Reght Huys een warm hart toedragen. Daarom werd ook besloten tot het organiseren van culturele middagen en avonden, om wat meer ‘de loop’ in ’t Reght Huys te krijgen.

Breed publiek
Zo ontstond een reeks klassieke concerten, georganiseerd door bariton Ronald Willemsen. Maar de evenementencommissie van ’t Reght Huys onder leiding van bestuurslid Ria Koekenbier wil programmeren voor een breed publiek, van jong tot oud, van klassiek tot populair. Momenteel is men bezig met het vierde seizoen. De bedoeling is om eenmaal per zes weken een concert te organiseren. Hoewel er topmusici optreden uit allerlei landen, musici die bovendien op allerlei grote podia hebben gespeeld, blijkt het toch nog lastig om het publiek in Westzaan hiervoor ‘warm’ te krijgen. Daarom is er voor gekozen om, naast de klassieke concerten, ook populairdere optredens te plannen. En die keuze lijkt nu al geslaagd. De Ramses Shaffy avond met zanger en gitarist Gerard Alderliefste in februari was binnen een week uitverkocht en een enorm succes.

Niet alleen de bezoekers waren enthousiast over de ambiance, maar ook de artiesten waren aangenaam verrast door de sfeer in ’t Reght Huys. Dat smaakt naar meer, en daarom treedt Hans Hannemann binnenkort op. Hanneman maakte indruk tijdens de Blind Auditions van The Voice of Holland met zijn vertolking van Me and Bobby McGee van Janis Joplin. Hij overleefde The Voice battle-rondes niet, maar werd wel door coach Waylon mee op toernee gevraagd. Op vrijdagavond 15 mei geeft Hans Hanneman een speciaal optreden in de bovenzaal, met voorafgaand pulled porc, klaargemaakt door de Westzaanse RTL4-tv kok Pieter Kok.

Zelf optreden?
Heb je een idee voor een optreden? Of wil je als groep of band een concert organiseren in ‘t Reght Huys? Dat kan door middel van een aanmelding via: info@reghthuyswestzaan.nl.

’t Reght Huys
Kerkbuurt 35, Westzaan
info@reghthuyswestzaan.nl
www.reghthuyswestzaan.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam