In de afgelopen acht jaar hebben meer dan 800 bands op het podium gestaan, zijn er meer dan 400 films vertoond en vele duizenden vegetarische maaltijden geserveerd: De Groote Weiver in Wormerveer is een cultureel centrum met maatschappelijke idealen.

Op vrijdag 29 juni 1984 kraakt een kleine twintig mensen de dan al een jaar leegstaande gasfabriek op de Weiver in Krommenie. De gasfabriek wordt ingericht met een SOS-Rommelmarkt voor minder draagkrachtigen, een goed uitgeruste openbare werkplaats en woon- en atelierruimtes. Ook wordt een jaar later Filmhuis Krommenie opstart. Rond 2003 wordt duidelijke dat het vervuilde gasfabriekterrein gesaneerd moet worden en dat De Groote Weiver moet wijken voor nieuwbouw. In 2006, na 22 jaar van onbaatzuchtig ploeteren, valt het doek.

Visie

In 2008 valt het oog valt op het voormalige PWN complex aan de Nauernasche Vaart. Op 20 januari 2010 worden de deuren op de nieuwe locatie geopend. ‘We willen er een gebouw van maken waar iedereen kan binnenlopen,’ schreven de eerste krakers al aan de buurt op 30 juni 1984. En dat is nog steeds de visie.

In de afgelopen acht jaar hebben meer dan 800 bands op het podium gestaan, zijn er meer dan 400 films vertoond en vele duizenden vegetarische maaltijden geserveerd. Het Repair Café heeft er onderdak gevonden en de Voedselbank heeft er een uitgiftepunt. Jaarlijks komen er ruim 10.000 bezoekers. Ongeveer 100 vrijwilligers maken samen het verschil. In het meer dan 34 jaar bestaan is een community ontstaan die aansluiting heeft met mensen uit een diversiteit aan leefmilieus. ‘De Groote Weiver biedt dit brede culturele aanbod aan een zo groot mogelijk publiek,’ zegt Jan Hekman van De Weiver. ‘Wij doen dit door actief te zorgen voor laagdrempeligheid. Lage prijzen helpen om mensen met een laag inkomen ook te kunnen genieten van cultuur. We zijn een centrum waar mensen samen invulling geven aan hun samenleving.’

Huisvesting op de tocht

Helaas staat de huisvesting van De Groote Weiver weer op de tocht. ‘Dit brengt ons opnieuw in onzekerheid. We zien dat er in Zaanstad Noord erg weinig voorzieningen zijn die juist lokaal zo van belang zijn voor leefbaarheid en woongenot. De Groote Weiver wil zich dan ook hard maken voor dergelijke voorzieningen. Wij zouden dan ook graag zien dat de gemeente zich inzet om hiervoor de ruimte te bieden en de invulling daarvan vooral over te laten aan de creativiteit van de directe betrokkenen: wij, inwoners van Zaanstad (Noord). Het 35-jarig bestaan van De Groote Weiver bewijst dat hiervoor betrokkenheid en saamhorigheid in voldoende mate leeft in Zaanstad.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam