Zaanse geschiedenisboeken

Geschiedenis | Kunst | Kinderboeken | Romans & Thrillers | Terug naar Boeken

65 jaar Heemtuin Zaandam

Erik Schaap | De Zaanstreek in oorlogstijd

Op 16 juli 2020 bestond de heemtuin in Zaandam 65 jaar. Het was helaas lastig om feest te vieren dit jaar. Maar we hebben wel een prachtig boek samengesteld over 65 jaar heemtuin in Zaandam. De geschiedenis wordt verteld aan de hand van de beheerders. Het begon in 1955 met Kees Koolman (Keko). Na hem werden achtereenvolgens Fred Roovers, Arjan Zonderland en Jeroen Buijs beheerders van de tuin. Door de jaren heen hebben daarnaast tientallen vrijwilligers meegewerkt aan activiteiten (Sprookjestuin) en het onderhoud van de tuin.

In het boek is volop aandacht voor alle flora en fauna in de tuin. Welke planten vind je hier en welke (Nederlandse) biotopen zijn er aangelegd? Verder wordt er verteld over de bijzondere reigerkolonie, de bijenkasten, de vele vogels en de nachtdieren. Het geheel is prachtig vormgegeven door Marcel Weenink die daarbij gebruik heeft gemaakt van foto’s uit diverse archieven. Het eerste exemplaar werd op maandag 21 december uitgereikt aan burgemeester Jan Hamming.

Het boek (80 pagina’s) is te bestellen via info@zaansnatuurmilieucentrum.nl en kost €15,00.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontbrak het aan bijna alles, en dus ook aan fotomateriaal. Daar kwam bij dat het hanteren van de camera tussen 1940 en 1945 niet altijd zonder risico was. Ondanks deze beperkingen zijn er in archieven en bij particulieren duizenden foto’s
bewaard gebleven van de Zaanse gemeenten onder Duits bewind. Daarvan hebben er bijna tweehonderd een plek gekregen in de publicatie De Zaanstreek in oorlogstijd van Erik Schaap. Dit boek toont zowel de onderdrukking en vervolging als het alledaagse leven, het verzet en de bevrijding. De veelal indringende beelden laten burgers en militairen zien. Slachtoffers, daders en toeschouwers. Zowel ‘goed’ als ‘fout’ volk en de talloze tinten daartussen kregen hun plek in deze visuele geschiedenis. Veel foto’s zijn nooit eerder gepubliceerd. Ze geven zowel de beklemming weer als de reguliere gang van zaken in aanloop naar en tijdens de bezettingsjaren. De foto’s zijn gemaakt door professionals en amateurs. In opdracht van de NSB of heimelijk. Ze waren bedoeld voor de gelijkgeschakelde kranten of als herinnering aan de Duitse bezetting.

Alle makers hadden hun eigen beweegredenen om te laten zien wat zich in de omgeving afspeelde. En van al die ‘vertegenwoordigers’ zijn in dit boek opnames afgedrukt. Erik Schaap koppelde de vastgelegde gebeurtenissen aan data en plaatsen en voorzag ze van context. Het geheel biedt nieuw inzicht op de Zaanstreek in de donkerste dagen van de twintigste eeuw.

Uitgeverij Noord-Holland | €24,95

Onno Lassooy | Getekend voor het leven

Rob Hendriks | De Zaanse pophistorie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog meldden zo’n 25.000 Nederlanders zich als vrijwilliger bij de Waffen-SS om aan het Oostfront tegen het communisme te vechten. Bij dit Legioen voegde zich een groep Nederlandse Kriegsberichter (oorlogsverslaggevers), die de ‘heldendaden’ in beeld moesten brengen voor het Nederlandse publiek. Willem Zwagers (1905-1975) was reclametekenaar en schilder. In 1935 werd hij lid van de NSB. In 1942 trad hij toe tot de SS als Kriegsberichter – Gruppe Zeichnen. Aan het Russische en het Nederlandse front maakte hij propagandatekeningen voor Nederlandse kranten en nationaalsocialistische tijdschriften. Als één van de enige twee Nederlandse SS-tekenaars is het verhaal van Zwagers uniek. Het geeft een interessante inkijk in wat een nationaalsocialistische vrijwilliger en zijn gezin hebben meegemaakt.

Het boek is geheel in full colour en bevat meer dan 100 afbeeldingen, waarvan 40 tekeningen van Zwagers. Inclusief kaartmateriaal met daarop de ‘werdegang’ van Zwagers.

Uitgeverij Scribo | €34,95

De Zaanse popmuziek heeft vanaf het begin een prominente rol gespeeld in de Nederlandse popgeschiedenis. Nagenoeg iedereen kent namen als De Dijk, Lucifer, Margriet EshuijsDizzy Man’s BandRoberto Jacketti & The Scooters, Reniet Vrieze, Ruben Hoeke en natuurlijk George Baker. Maar ook in het niet-commerciële circuit blinkt Zaanstad uit met groepen als De Kift en The Ex.

In de hiphop en R&B, tegenwoordig commercieel de meest succesvolle muzieksoort, is Zaanstad vanaf het begin (eind jaren tachtig) prominent aanwezig met groepen en collectieven als Da Grizzlies, The Coalition, Avalanche (winnaar grote Prijs van Nederland 1999 categorie hiphop), producer Boy Eshuijs (Presto/Brainstorm) en Man!ac. Momenteel heeft Zaanstad met Ruben Hoeke Band, Jeanne Rouwendaal (Wies) en rapper/ producer Jonna Fraser landelijk bekende toppers. De Zaanse pophistorie geeft een totaalbeeld van zestig jaar muziek.

Uitgeverij Oevers | €28,99