Ruth van Beek | Eldorado

Bert van Santen | Flowers

Uit haar archief van gevonden foto-materiaal rangschikt kunstenares Ruth van Beek (Koog aan de Zaan) afbeeldingen op steeds wisselende manieren. De belangrijkste bron voor haar vervreemdende en speelse collages zijn gespecialiseerde boeken en tijdschriften uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Boeken over onderwerpen als de juiste verzorging van bonsaiboompjes, de verzorging van cactussen en de kunst van het Japanse bloemschikken leveren rijk materiaal voor haar werk. Van deze vreemde combinaties en beelden maakt Van Beek haar werk.

Haar nieuwste boek, Eldorado, bevat naast een selectie van nieuwe en oudere collages ook haar eerste ontmoeting met een online archief van historisch reclamemateriaal van fruit, groente en bloembakken in de Verenigde Staten. Pagina’ s vol met kleine afbeeldingen, die onthullen hoe ze observeert en verzamelt. Het boek laat zien hoe de kunstenares gretig en met veel plezier zichzelf verdiept in een nieuw ontdekt fotografisch archief.

Van Zoetendaal Publishers | €30,00

Schilderijen, tekeningen, beelden, boeken – de bloemen zijn overal in het werk van de in Zaandam woonachtige kunstenaar Bert van Santen te vinden. Hij noemt ze Bloemen van het kwaad, vrij naar Baudelaire, of later ook gewoon De Bloemen. Met een eerbiedig knikje naar Baudelaire zijn de titels in het Frans: Fleurs du Mal en Les Fleurs.

Tussen de schilderijen en werken op papier staat het gedicht l’ennemi uit Baudelaire’s gedichtenbundel Les Fleurs du Mal. Maar het begint met het begin: In the Beginning, een reeks wit-achtige abstracte olieverfschilderijen waar de technieken te zien zijn die later bij de Fleurs du Mal-werken op doek dominant terugkeren.

Flowers | 128 pagina’s gevuld met schilderijen en tekeningen | €39,95