UITgesproken maart 2019

‘Offline…’

Albert Einstein zei ooit: ‘Ik vrees de dag dat de technologie onze menselijke interactie voorbijstreeft. De wereld zal dan bestaan uit een generatie van idioten’.

Heeft hij gelijk gekregen? Zitten we tegenwoordig immers niet vastgeplakt aan onze mobiel? Anderzijds; zijn we op dat moment ook niet gewoon – heel efficiënt – aan het interacteren? Is technologie – in de vorm van de smartphone – een ramp of een zegen?
Beide, zou ik zeggen. Het is verrekte makkelijk. Je kunt alles opzoeken, je hebt altijd muziek, foto’s, film bij de hand en bent continu met al je vrienden online. Het schijnt dat je er ook nog mee kunt bellen…

Maar het wonder is net zo goed een ramp. Veel mensen lijken alleen nog maar met hun mobiel bezig tegen- woordig. In de trein, in het restaurant, zelfs op de fiets en in de auto. Wie ergert zich niet regelmatig aan het appgebruik van anderen? Bij ons thuis staat ie ook in de top 3. Mijn vrouw en ik betrapten onszelf er laatst op dat we met elkaar appten terwijl we samen op de bank zaten! Mijn zoon moet ik drie keer aanspreken of voor z’n gezicht zwaaien als ik wat wil zeggen. Inmiddels hebben we de richtlijn dat voor het avondeten de mobieltjes op de kast gaan en ze er na 8-en pas weer af mogen. Dat valt niet mee, kan ik zeggen. Maar het komt de gezelligheid en de persoonlijke aandacht zeer ten goede.

Ik kan het dus aanraden om op gezette tijden offline te gaan. En om sowieso minder te gaan doen op je mobiel. Wie stopt met bijvoorbeeld Facebook, blijkt gelukkiger te zijn. FOMO (Fear of missing out) wordt JOMO (Joy of missing out). Je houdt immers tijd over om zelf leuke dingen te gaan doen.

Een mooie JOMO in dit kader is de voorstelling van Pip Pellens op 24 maart in het Zaantheater. Durf jij je mobieltje af te geven bij de garderobe om van haar te horen waarom je daar goed aan hebt gedaan.

Onno Lassooy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam