Standbeeld voor Claude Monet

Voor wie het nog niet weet: Claude Monet verbleef in 1871 vier maanden in de Zaanstreek en maakte hier maar liefst vijfentwintig schilderijen. Dat maakt hem een beetje van ons. Ter vergelijking: Czaar Peter verbleef hier maar zeven dagen en van hem staat al sinds 1909 een bronzen beeld op de Dam. En nu het Zaans Museum, naast het eerder al verworven schilderij, ook een Zaanse brief van Monet heeft aangekocht, is het hoog tijd dat we de ‘vader van het Impressionisme’ gaan eren met een standbeeld. Met penseel en palet in zijn hand. Hij was immers een buitenschilder.

Dat beeld komt er, kan ik hier verklappen, en wel op de Rozengracht.

Het plein kan ook wel wat kleur gebruiken. De meeste steden hebben een gezellig, levendig plein. Hoorn heeft Jan Pz. Coen, Haarlem heeft Laurens Jz. Coster, Purmerend heeft koeien en een fontein, Amsterdam heeft Rembrandt. En allemaal met een terras. Ons stadsplein is levenloos; alleen met de weekmarkt en de Zaanse UITmarkt is het leuk om te bezoeken. De andere 313 dagen van het jaar valt er werkelijk niets te beleven. ’s Avonds is het er donker. Ik denk dat ze het plein bij het aanpassen van het centrum zijn vergeten. Waarom niet de winkels aan twee zijdes open, één of meer grandcafés met terras. Een fontein? Of een standbeeld dat een stad waardig is…

Met het beeld van Monet maken we alvast een goed begin om het plein nieuw leven in te blazen. Zijn aanwezigheid maakt het direct al schilderachtig.

Wil je meer weten over Claude Monet? Kom dan op 6 en 7 juli naar het Monet Art Festival. En op 7 september naar de onthulling van het standbeeld tijdens de Zaanse UITmarkt!

Onno Lassooy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam