Emanuele Pidatella houdt van pizza’s. Niet alleen qua smaak, maar juist ook de bereiding ervan. Kwaliteit en aandacht, daar gaat het hem om. En dat proef je terug in de knusse Steenhoven Hut in Zaandijk.

Trots wijst hij op zijn naam, die in zwarte letters op zijn witte schort is geborduurd: Emanuele Pidatella, zoon van een Siciliaanse vader en een Toscaanse moeder. Tien jaar geleden kwam ‘Manu’ vanuit Italië naar Nederland. ‘Ik ben opgegroeid in Ligurië, een aan de kust gelegen regio in het noordwesten van Italië, dat in het westen aan Frankrijk grenst. Ik was 23 jaar en wilde door Europa reizen, iets meer van de wereld zien.’ Via Spanje en Engeland kwam hij naar Nederland, waar hij bruschetta’s op de markt in Amsterdam verkocht. Inmiddels is hij nu tien jaar hier.

Van Italië naar Zaandijk

Twee jaar geleden begon zijn avontuur in Zaandijk. ‘In Italië maar ook in Amsterdam hielp ik mensen die een eigen zaak wilden beginnen. Een vriend van me wilde graag hier zijn eigen pizzeria openen. Maar na een half jaar kwam hij tot het besef dat het toch niets voor hem was. Toen heb ik het overgenomen en sinds anderhalf jaar ben ik de eigenaar van De Steenoven Hut.’

In de pizzeria heeft Manu hulp van Christian, die hij het vak leert zoals hij het zelf in Italië heeft geleerd. ‘Ik wilde zo graag pizzabakker worden, dat ik bij een restaurant aanbood om gratis te komen werken. Maar ze namen me aan als pizzabezorger. Ik was echter vaker bij de chef te vinden om te kijken hoe hij te werk ging. Van hem heb ik heel veel geleerd. Een paar jaar later werd ik aangenomen als chef bij een ander restaurant en kon ik me uitleven in mijn passie voor pizza.’

Speciaal deeg

Het is duidelijk: Manu houdt van pizza’s. Niet alleen qua smaak, maar juist ook de bereiding ervan. ‘Kwaliteit en aandacht, daar gaat het mij om. Heb je na het eten van een pizza een opgeblazen gevoel en de hele nacht dorst? Niet bij mijn pizza’s. Ik gebruik speciale bloem voor het deeg, dat twee dagen moet rijzen. Het wordt gemaakt in een korenmolen in Italië en het deeg wordt er lichter en smaakvoller van. Ik zorg dat de steenoven op de juiste temperatuur is, wat ook heel belangrijk is, want elke soort pizza vraagt zijn eigen temperatuur, maar minimaal 350 graden. En ik gebruik alleen verse, seizoensgebonden ingrediënten.’

Terras en wijn

Sinds kort heeft Manu ook een terrasvergunning gekregen en is hij bezig de wijnkaart uit te breiden. ‘Een goede vriend van me is wijnspecialist en bij hem zoek ik wijnen uit. Ik heb nu bijvoorbeeld een heerlijke rode wijn uit Umbrië, maar ook voor de Pizza van het Seizoen zoek ik steeds een passende wijn. Heerlijk toch, verse pizza met een goed glas wijn!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam