Sinds begin dit jaar kan je elke zondag brood bakken op het Hembrugterrein. De leemoven van bakkerij De Eenvoud bij Bind is de achtste in Nederland.

De eerste Bakkerij de Eenvoud werd in 2012 gebouwd in een schaftkeet. Het was het antwoord van kunstenaar Peik Suyling op de verschraling in de kunstwereld. Naar brood is immers altijd vraag. Toch werd het snel duidelijk dat niet alleen het brood, maar vooral het bakken de mensen plezierde. Er schuilde iets magisch in de handelingen, in het vuur, het meel, de gist. Het publiek keek niet alleen, zij maakte deel uit van de bakkerij. Mengend, knedend en broodjes vormend kwamen verschillende werelden samen. De bakkerij bleek een ideale plek voor ontmoeting, creatie en gesprek. En past dus perfect bij Bind.

Leemoven
Peik Suyling, Peter Schmidt en Sander Borsje hebben het leeuwendeel van de oven gebouwd. In een zwaar metalen frame wordt eerst een geïsoleerde ovenvloer gebouwd. Daarna bepaald een gladgestreken hoop zand de binnenvorm. Op dit zand wordt met oude baksteentjes de koepel gemetseld. Over deze koepel wordt een dikke laag van stro en leem aangebracht. Als het zand er uit geschept is kunnen de schoorstenen er op. Bij Bind zijn dat er twee omdat de oven hier zowel van buiten als van binnen gestookt kan worden.

De oven wordt opgestookt tot zo’n 400 graden. Op dat moment is het ideaal voor pizza en flammkuchen. Voor brood moet de temperatuur zakken naar zo’n 200 graden. Ondanks dat bij Bind nog maar kort wordt gebakken, zijn al hele goede bakkers en stokers uit Zaandam aangehaakt. Kom zondag eens een kijkje nemen of haak aan als bakker. Je bent welkom om te mengen, kneden
en bakken. Neem gerust je eigen deeg mee.

Bakkerij De Eenvoud
Middenweg 107, Zaandam (Hembrugterrein)
Bijbind.nl

Openingstijden Bakkerij
Zondag 12.00-18.00 u

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats een reactie
Naam