featured image

Deze zomer opent Galerie Staphorsius de 10de editie van de verkoopexpositie Zonder Haast, met hedendaags realistisch werk van ruim twintig vermaarde (inter)nationale kunstenaars met werk van kwaliteit in elke prijsklasse. Het stilleven neemt een centrale plaats.

Galerie Staphorsius toont de kracht van het realisme

Galeriehouder Rob Staphorsius toont dit jaar voor de tiende keer Zonder Haast, een intrigerende zomerexpositie, zorgvuldig samengesteld met hedendaags realistisch werk van een groep vooraanstaande kunstenaars.  

Elk van hen laat in hun kunst een eigen artistieke interpretatie van de werkelijkheid zien. Door te variëren in onder meer kleur, vorm, lichtval en stofuitdrukking wordt hieraan ook weer een eigen draai gegeven. Veelal zijn de composities in eenvoud neergezet waardoor deze in zeggingskracht uitstijgen boven de werkelijkheid en daarmee een gevoel van vervreemding oproepen. Eén kenmerk hebben de kunstenaars in ieder geval wel gezamenlijk: het nastreven van perfectie en een grote technische vaardigheid.

Zo is er werk te zien van Paul van Ernich die in zijn schilderijen klassieke olieverftechnieken toepast met een 17e -eeuwse inslag. Veelal werkt hij hierbij in clair-obscur, waarbij door hem de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld wat resulteert in een krachtige compositie.
Ook is werk te zien van fijnschilder Yt Osinga. Het spel van licht en donker geven haar werk met daarin slechts enkele attributen een bijzondere uitstraling.
Mona Sokoot streeft ernaar de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen en een sfeer in haar werk te creëren die bijna voelbaar is. Net als de oude meesters bouwt ze een schilderij op met meerdere lagen olieverf. Ze werkt met uiterst fijne penseelstreken waarbij ook het kleinste minutieuze detail niet aan haar aandacht ontsnapt.
Zo zijn er beelden te zien van Romee Kanis. In haar werk is ze telkens op zoek naar de ultieme vorm van beeldende expressie. Hierbij werkt ze in brons en maakt figuren en portretten van zowel mens als dier. Onderscheidend hierbij zijn de vrouwelijke benadering en een altijd sierlijke vorm in haar werk.
Ook zijn er schilderijen te zien van Berry Kuiper. Met een voorliefde voor oude gebruikte voorwerpen zoekt hij voor zijn werken naar de juiste compositie waarbij de juiste speling van licht en schaduw een cruciale rol spelen.
Deze keer is ook het werk van Martin Sijbesma vertegenwoordigd. Zijn schilderijen hebben door de gebruikte kleuren en evenwichtige composities een romantische en verstilde inslag. Hierbij werkt hij in de zeer tijdrovende laag over laag glaceertechniek.

Verder is werk te zien van onder meer Romee Kanis, Gerrit Wijngaarden, Henk Renting, Berry Kuiper, Wilma van Vliet, Meg, Marlies Heere, Nanna de Klerk, Jos Aanraad, Ben Bodt en Riejanne Boeschoten.