featured image

Tweemaal speelden ze al bij Roots aan de Zaan, beide keren uitverkocht, en dat zal nu ook wel gebeuren, zo is de verwachting. Het voelt nog maar kort geleden dat CCC Inc. in december 2017 het dak van de Verkadezaal speelde: de uitstekend ontvangen, succesvolle 50-jarig jubileum-tour heeft hen vervolgens doen besluiten er toch nog een keer voor te gaan – dat wil zeggen, na een sabbatical van een jaar. Een sabbatical die overigens enkel voor sommige bandleden geldt, want in 2018 staat veertig jaar Doe Maar centraal: de band die eind jaren zeventig opkwam, enkele jaren na het oorspronkelijke einde van CCC Inc. – met totaal andere muziek, voor een compleet ander publiek, maar met wat overlap qua muzikanten.

Maar dat was enkele hoofdstukken verder in het verhaal. Jaren eerder, in 1967, hadden een paar Amsterdamse vrienden CCC Inc. opgericht. De band kreeg binnen de kortste keren een cultstatus door hun weergaloze live concerten, en door samen in een commune te gaan wonen. Vanuit een boerderij in de Brabantse Peel bestoken zij het hele land met hun aanstekelijke mix van folk en americana. Ze waren destijds de eerste band in Nederland die deze muziek bracht en nu, een halve eeuw later, doen ze dat nog steeds – en is het alsof de tijd geen vat op hen heeft gehad.

Albums als To Our Grandchildren (1971) an Castle In Spain (1973) werden klassiekers, en zijn inmiddels terug te vinden in de veertien CD’s tellende overzichts-box CCC Inc. 1967-2017.

De band bestaat uit Joost Belinfante (fiddle, mandoline, mondharmonica, zang), Jaap van Beusekom (banjo, dobro, autoharp, zang), Ernst Jansz (wasbord, piano, accordeon, zang), Huib Schreurs (mondharmonica, concertina, zang), Jan Hendriks (gitaar) en Richard Wallenburg (bas).