featured image

De baszanger Elam Rotem en zijn Profeti della Quinta zijn op donderdag 21 februari te horen in de Zuidervermaning te Westzaan met een programma rond Italiaanse madrigalen uit de renaissance en vroegbarok. De grote klappers in dit concert zijn de klaagzangen van Claudio Monteverdi, omlijst met werken van onder anderen van Cipriano de Rore en Carlo Gesualdo. De vijf zangers van Profeti della Quinta worden tijdens deze tournee bijgestaan door de luitist Orí Harmelin.

Dit repertoire is geliefd bij de ensembleleden. ‘Dit is ons favoriete madrigalenfeestje,’ zegt muzikaal leider Rotem over het programma. ‘We houden ons bezig met veel verschillende componisten en repertoires, maar deze madrigalen liggen ons na aan het hart.’ De groep is gespecialiseerd in muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw en blaast met regelmaat het stof der eeuwen van herontdekte muziek. ‘Waar wij als groep altijd op uit zijn, is terugreizen in de tijd en ons inleven in de wereld van toen.’

Het Seizoen Oude Muziek, van de makers van het Festival Oude Muziek, staat voor de mooiste muziek uit middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.

Profeti della Quinta
Doron Schleifer, Roman Melish contratenor
Lior Leibovici, Dan Dunkelblum tenor
Elam Rotem bas en muzikale leiding
Orí Harmelin renaissanceluit & aartsluit

Profeti Della Quinta is opgericht door bas Elam Rotem om minder bekend repertoire uit de vergetelheid te halen. Zo braken ze al een lans voor de lamentaties van Cavalieri, maar ze werden bij het grote publiek vooral bekend door hun opname van vocale en instrumentale werken van Salomone Rossi, waaronder diens Hashirim asher li’Shlomo (1623), de eerste publicatie van polyfonie in het Hebreeuws. In 2011 won het ensemble de eerste prijs op de York Early Music Young Artists Competition. De kern van het ensemble bestaat uit vijf zangers, maar ze werken regelmatig samen met andere musici.

Kaartverkoop:
via Oude Muziek of 030-2329010
Zoals altijd in de Zuidervermaning Westzaan is dit een concert met kaarslicht en is na afloop gelegenheid tot napraten met een drankje en een hapje.