featured image

Op zondag 21 april 2019 om 16.00 uur geeft Frederic Voorn een pianorecital in het Honig Breethuis met werken van Johann Sebastian Bach, zijn zonen Carl Philip Emanuel en Johann Christian, Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart.

Met de dood van Johann Sebastian Bach in 1750 eindigde de barokperiode. De meerstemmige muziek maakte plaats voor wat we nu als klassiek omschrijven: beginnend bij Joseph Haydn en eindigend bij Ludwig van Beethoven. Die overgang verliep niet naadloos, het duurde een tijdje voordat de nieuwe klassieke stijl tot volwassenheid wist te komen. De zonen van Bach hebben daarin een belangrijke rol vervuld. Daar waar Johann Sebastian tijdens zijn leven al als ouderwets gold, was Carl Philip Emanuel Bach een pionier. Zijn boek Versuch über die wahre Art das Clavier zu spielen heeft veel invloed gehad op Joseph Haydn. Carls jongere broer Johann Christian gaf in Londen les aan de jonge Mozart die met zijn ouders een concertreis maakte.

Frederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is concertpianist en componist. Hij schrijft artikelen voor diverse muziekbladen, dirigeert drie koren en heeft programma’s gemaakt voor Radio 4, waaronder zijn eigen programma ‘Pianistenuur’.
Als pianist heeft Frederic Voorn op vier continenten concerten gegeven en hij speelt zowel op moderne als op historische instrumenten. Daarnaast geeft hij regelmatig masterclasses in Amerika, Canada en Rusland, verder was hij jurylid bij verschillende concoursen.
Als componist is Frederic Voorn sinds 2005 actief. Zijn werk, voor diverse bezettingen geschreven, wordt regelmatig uitgevoerd.
Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Na het behalen van het diploma Uitvoerend musicus vervolgde hij zijn studie in Londen en in Moskou. Frederic Voorn woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee zonen.

Programma
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Franse Suite in c mineur BWV 813
– Allemande
– Courante
– Sarabande
– Air
– Menuet
– Gigue

Carl Philip Emanuel Bach (1714 – 1788)
Sonate in G groot Wq 62/19 H 119
– Allegro assai
– Andante
– Presto

Joseph Haydn (1732 – 1809)
Sonata in e minor Hoboken XVI:47
– Adagio
– Allegro
– Finale – Tempo di Menuet

Johann Christian Bach (1735 – 1782)
Sonate op. 17 nr. 2
– Allegro
– Andante
– Prestissimo

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Fantasie in d mineur KV 397