featured image

Olga Pashchenko is geen nieuweling in de Vermaning. Vorige zomer speelde zij op pianoforte een onvergetelijk 17de Pianoconcert van Mozart, samen met Eik en Linde, in het najaar soleerde zij op zowel het orgel als de vleugel in de Vermaning met muziek van Bach en Franz Liszt… eerder was zij al te horen in recitals met Russische romantische muziek en met Ravel’s Tombeau de Couperin. Als echte Russin deinst zij nergens voor terug, wat in haar geval in positieve zin moet worden opgevat.

Olga Pashchenko begon op haar 6de met muzieklessen, won op haar 7de haar eerste nationale pianoconcours en zette die bliksemcarrière voort door alle topinstituten van Rusland, tot zij in Amsterdam terecht kwam, waar zij haar leraar Richard Egarr opvolgde. Olga speelt in alle landen van Europa, won talloze prijzen op concoursen en met opnames, en is net zo thuis in hedendaagse muziek als in de oude muziek, die zij bij voorkeur op oude instrumenten speelt.

Op 9 juli komt zij Bach’s prachtige Goldberg variaties spelen, op clavecimbel. Deze muziek is geschreven voor Bach’s briljante leerling Goldberg, die elke nacht door zijn werkgever, een graaf die aan slapeloosheid leed, werd opgetrommeld om voor hem te spelen.