featured image

Mens durf te lezen! is de altijd verrassende literaire salon van de Zaanstreek. Met deze keer aandacht voor de bijzondere band tussen Simon en Herman Gorter, vader en zoon, uit Wormerveer. 

Op zondag 14 april aanstaande vindt in het Zaantheater alweer de laatste ‘Mens durf te lezen!’ van dit seizoen plaats. In deze literaire salon staat de bijzondere band tussen de bekende dichter Herman Gorter en zijn vader Simon Gorter centraal. Simon Gorter was doopsgezind predikant en woonde zeven jaar in de ‘pastory’ aan de Zaanweg 36 in Wormerveer. Herman werd er in 1864 geboren. Het Herman Gorterhuis bestaat nog steeds. Ook diverse scholen en wegen in de Zaanstreek zijn naar Gorter vernoemd.

Te gast is o.a. Eduard Visser (Wormerveer, 1942), auteur van God, het woord en de tering: Leven en werk van Simon Gorter (2017), een ontroerende biografie over het jong gesmoorde gezinsgeluk van Simon Gorter en zijn geliefde Johanna Lugt. In de salon gaan we o.a. in op de impact die zijn vroeg-overleden vader had op leven en werk van Herman Gorter.

Ook muzikaal valt er weer veel te beleven. Onder andere zangeres Cindy Bell, bekend van haar hoofdrollen in de musicals ‘Ramses’ en ‘Sonneveld’, komt zingen en pianist Marcel Worms verbeeldt het liefdesleven van Gorter muzikaal. Natuurlijk is er ook aandacht voor de Nederlandse componist Alphons Diepenbrock met wie Gorter bevriend was.