featured image

De vier seizoenen-albums behoren tot de meest bekende Verkade-albums. Ze werden tot ver in de jaren negentig meerdere malen herdrukt. In het Zaans Museum worden dit jaar elke drie maanden een album van de vier jaargetijden getoond. Het is nu tijd voor: de lente.

Het album Lente kwam uit in maart 1906 en was de eerste in een serie van vier albums. Na Lente volgden Zomer (1907), Herfst (1908) en Winter (1909). Dit vierluik noemt men de ‘jaargetijden albums’. Lente was ook het allereerste album dat Verkade in eigen beheer uitgaf. Auteur Jac. P. Thijsse, onderwijzer en natuurbeschermer, was sinds 1905 door Verkade aangesteld voor het schrijven van de rijk geïllustreerde natuuralbums. Thijsse was een gedreven verteller die zijn liefde voor de natuur wilde overbrengen op de lezers. Verkade zag het vierluik als een standaardwerk waaruit jong en oud een schat van wetenswaardigheden over bloemen, planten en dieren kon putten.

Elk album bevat 144 plaatjes. Deze plaatjes zijn allen van de hand van Jan Voerman jr., Willem Wenckebach en Jan van Oort. Verkade streefde voortdurend naar verbetering van kwaliteit. Elk nieuw uitgegeven album was volgens de pers nog weer mooier dan het voorgaande.

De losse kleurenplaatjes, gedrukt op dik karton moesten in de jaargetijde albums met de hoekjes worden ingestoken. In 1910 ging Verkade over op plakplaatjes.