featured image

Bijgeboekt! Een energieke en meeslepende hiphop-dansvoorstelling over broederschap, expressie en eigenheid. IRC – Illusionary Rockaz Company – bestaat 25 jaar en dat moet gevierd worden. Dat doen ze met de voorstelling IRC ONE, een lofzang op de cultuur die de dansers samen heeft gebracht.

Hiphop-georiënteerde dansstijlen zijn niet ontstaan in mooi gedecoreerde balzalen of op zorgvuldig schoongeboende balletvloeren. Ze vinden hun oorsprong in spontane straatfeesten, op dansvloeren in het holst van de nacht en tijdens trainingssessies op het pleintje achter het lokale winkelcentrum. Dat is het klaslokaal, de studio en het podium in één.

De Illusionary Rockaz Company begon op zo’n pleintje, bij het weinig pittoreske winkelcentrum City Plaza in Nieuwegein. Van de eerste hiphoppioniers uit de jaren ’80 leerde een handvol jonge dansers daar de bouwstenen van een nieuwe danstaal kennen. Inmiddels is IRC uitgegroeid tot een professioneel dansgezelschap dat hiphop, breakdance, poppin en lockin naar een hoger plan heeft gebracht.

De jubileumvoorstelling IRC ONE is een bijzondere kennismaking met het genre of juist een vat vol inspiratie voor jonge hiphop-dansers. Want hiphop is niet alleen een dansstijl, het is een manier van leven!