featured image

Iedere eerste zaterdag van de maand vertellen de gidsen Hans en Theo hun smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over het Fort bij Krommeniedijk. Fort bij Krommeniedijk is één van 46 forten van de Stelling van Amsterdam. Gelegen op de grens van Uitgeest en Krommenie, gebouwd tussen 1880 en 1914 en sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. Ontdek meer over de geschiedenis van dit fort, hoe de soldaten sliepen en hoe het ‘kiekeboe’ kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd. De Krommeniese gidsen laten je alles zien.

Fort van de Stelling van Amsterdam

Bekijk dit fort van de Stelling van Amsterdam eens vanbinnen. Wat was de aanleiding om de Stelling van Amsterdam te bouwen en wat betekende dat voor Amsterdam? Beleef wat er zich in de verschillende periodes in en rond het fort bij Krommeniedijk heeft afgespeeld en hoe de soldaten vroeger hebben geleefd en gewerkt in hun vertrekken en stellingen. Ontdek meer over dit fort en hoe het ‘kiekeboe’ kanon werkte en later het prachtige uitkijkpunt werd. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht op de omliggende weilanden.
Fort K’IJK ligt aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en opengesteld voor publiek. 

Je kan voor of na de rondleiding ook nog een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur én genieten van een drankje en een hapje in de Theeschenkerij. Kortom, Fort K’ijk is een bezoek meer dan waard.

De rondleiding is minder geschikt voor hele jonge kinderen. De rondleiding is ten dele slecht bereikbaar met een rolstoel.