featured image

De ‘Kleine’ Johannes Passion door de COVZ op 2 april 2023 (Bullekerk, 14.00 uur) is een unieke Zaanse interpretatie van deze evangelische vertelling op muziek waarbij jongeren dit  keer de hoofdrol spelen.

In de Johannes Passie gaat het minder om het lijden en het verdriet, maar toont Jezus als een krachtige persoonlijkheid met een boodschap. Dat geeft dit stuk veel expressie die terugkomt terug in de muziek. Het koor zingt in korte, felle stukken over het haatdragende volk, de huichelachtige schriftgeleerden en onverschillige soldaten bij de rechtszaak van Jezus.

Bach heeft veel aandacht voor de innerlijke strijd van Pilatus bij het eindoordeel in de rechtszaak van Jezus. Door de gekozen uitvoeringsvorm van het concert, is er ruimte is voor een gesproken interpretatie anno 2023, met jongeren in de rol van Jezus en Pilatus; zij geven gestalte aan de worsteling van Pilatus bij zijn vonnis. De evangelist (verteller) neemt in hedendaagse bewoordingen de bezoekers mee in beeld en geluid en verbindt zo heden met verleden.

 Een Zaanse uitvoering, met Bruun Kuijt (acteur/regisseur) als evangelist, Linde Schinkel (sopraan), jongeren van de Zaanse Theaterschool, het vierstemmig koor COVZ, begeleiding door leden van Het Promenade Orkest, algehele muzikale leiding Michel Poels, dirigent COVZ.